keskiviikko 22. helmikuuta 2017

ABC Osa 3 / Aurinkovoiteet

Jälleen olisi taas aika yhden ABC-postauksen. Toivottavasti näistä on ollut teille hyötyä, etenkin jos joukossa on aloittelevia kbeauty-faneja, joilla ei ole vielä pitkää tiedonkeruumatkaa takanaan. Itsekin tunnen olevani vielä ihan untuvikko näiden asioiden saralla, vaikka jo jonkin aikaa ihonhoitoni onkin noudattanut korealaista kaavaa. Uusia juttuja vaan putkahtelee markkinoille sellaista vauhtia, että toivoisi olevansa paikanpäällä todistamassa tätä kaikkea. Mielellään sujuvana korean taitajana.

Vaikka kaksi edellistä ABC-postausta ovatkin edenneet loogisessa ihonhoitorutiinin etenemisjärjestyksessä, tällä kertaa tehdään poikkeus. Tämä johtuu siitä syystä, etten halua julkaista seuraavaa kuorinta-aineita käsittelevää ABC-postausta ennen kun aurinkovoideasia on käsitelty. En halua, että kukaan lähtee minun suosituksestani ostamaan kemiallisia kuorinta-aineita ilman aurinkovoiteiden hankintaa ja säännöllistä käyttöä. Tiedän, että länsimaissa aurinkovoiteet ovat kuuma peruna ja kaikilla on niistä mielipide. Siihen en aio ottaa kantaa, onko kemiallinen vai fysikaalinen suoja parempi, sillä en ole aihepiirin asiantuntija. Muutenkin haluan huomauttaa, että minulla ei ole minkäänlaista lääketieteellistä koulutusta, joten sillä varauksella kannattaa jatkaa lukemista ja hankkia itse lisätietoa itseä askarruttavista asioista. Erityisesti kasvojen ihon ympärivuotinen suojaaminen aurinkovoiteilla on kuitenkin yksi oleellisimmista korealaisen ihonhoidon kulmakivistä ja siitä kerron tänään.Korealaisessa ihonhoitorutiinissa korostetaan aurinkovoiteen ehdottomuutta vuoden jokaisena päivänä. Se on tärkein vaihe ihon vanhenemisen ehkäisyssä ja erilaisten aurinkovoiteiden valikoima on hyvin laaja. Tiedän, että aurinkovoiteiden yleisin mielikuva on paksu tahmea valkoinen voide, mutta korealaisten kauneusbrändien aurinkosuojat ovat yleensä paljon miellyttävämpiä koostumukseltaan. Lisäksi japanilaisilla brändeillä on hyvin samankaltaisella, kevyemmällä ja hyvin imeytyvällä, koostumuksella varustettuja aurinkosuojia, joista varmasti tahmaisuuden välttelijäkin löytää omansa. Myös The Body Shopin Skin Defence Multi-Protection Essencestä olen kuullut paljon hyvää, mikäli haluaa Koreasta tilaamisen sijaan napata sopivan aurinkovoiteen käyttöönsä heti.

Lilyssä julkaistiin pari päivää sitten mielenkiintoinen artikkeli aurinkovoiteiden ympärivuotisesta käytöstä. Toimitus oli ottanut yhteyttä ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiskeen Lääkärikeskus Aavasta ja kysellyt hänen näkemyksiään asiasta. Ohjeistus oli, että silloin kun Ilmatieteen laitoksen julkaiseman UV-säteilyindeksin arvona on pyöreä nolla, ei aurinkosuojille ole tarvetta. Suomessa tämä on yleensä marraskuusta helmikuuhun, mutta kuten nämäkin helmikuiset aurinkoiset päivät ovat todistaneet, ei tuollaiseen arvioon voi sokeasti luottaa. Artikkelissakin todetaan esimerkiksi lumihangen heijastavan vaikutuksen lisäävän UV-säteilyn määrää, joten vaikka säteilyindeksi olisikin alle yhden, on aurinkovoiteen käyttö silti perusteltua. Virallinen suositus aurinkovoiteen käytöstä tulee voimaan UV-säteilyindeksin arvon ollessa kolme, mutta Kiiski mainitsee ihotautilääkärien suosituksen aurinkovoiteiden käytölle kulkevan säteilyindeksin arvossa 1-2. Tämän artikkelin perusteella voisin siis todeta, että talven pimeimpinä päivinä se aurinkovoide on nyt vähän tulkinnanvarainen juttu siitä, haluaako noudattaa aurinkoisemman Aasian suosituksia asiassa, vaiko todeta, että auringon pilkistäessä puolen tunnin ajan sisällä vietetyn työpäivän aikana aurinkovoiteelle ei ole tarvetta. Omille kasvoilleni aurinkovoide päätyy kirkkaina päivinä myös talvella ja ainakin tuon helmi-lokakuun kuljen kyllä aurinkovoiteet kasvoillani. Ne pimeimmät sisällä vietetyt päivät menen ihan meikkivoiteiden sisältämän matalan suojakertoimen voimin, mutta huomioitavaa on tässäkin se, että vaikka UVB-säteet eivät ikkunalasin läpi pääsekään, niin UVA-säteet sieltä kyllä läpi putkahtavat. Lisäksi meikkivoiteiden ynnä muiden suojakertoimilla ei kyllä aurinkoisimpana aikana todellakaan pärjää.

Aurinkovoiteen käyttö

Aurinkovoiteen levittäminen on viimeisin osa aamuista ihonhoitorutiinia eli se levitetään muiden kosteustuotteiden päälle. Aurinkosuojavoiteen levittämisen jälkeen olisi hyvä odottaa noin 15-30 minuuttia, jotta voide ehtii imeytyä kunnolla ja siirtyä meikkaamaan vasta sitten. Aurinkovoidetta tulee levittää kasvoille riittävä määrä ja muistaa rasvata myös korvat, kaula ja muutkin alueet, jotka näkyvät vaatetuksen alta. Monet aasialaiset aurinkovoiteet sopivat todella hyvin meikkivoiteen alle, esimerkiksi itse näin keväisin käyttämäni Misshan All Around Safe Block Essence Sun SPF 45 / PA+++ -aurinkovoiteen päälle on oikein ilo levittää primer ja loput meikit, sillä ihosta tulee mukavan kosteutettu eikä ollenkaan liian tahmea.

Aurinkovoiteiden inci-lista on usein aika karvat pystyyn nostattavaa lukemista, joten ihon huolellinen puhdistaminen on todella tärkeää iltaisin. Lisäksi muistuttaisin, että pidempiä aikoja auringossa oleillessa on todella tärkeää lisätä aurinkovoidetta parin tunnin välein ja aina esimerkiksi uimisen jälkeen. Meikin kanssa tämä on tietenkin hankalaa, joten suojautua pitää silloin muin keinoin tai jättää kasvomeikki välistä. Pilvisenäkään päivänä ei kannata tuudittautua siihen uskoon, ettei se ultraviolettisäteily pääse läpäisemään pilviverhoa vaan laittaa reippaasti aurinkovoiteet kasvoilleen.


Sanastoa

UVB ja UVA

Mikäli nämä käsitteet eivät ole tuttuja, suosittelen lukemaan Duodecim Terveyskirjastossa julkaistun artikkelin Ultraviolettisäteily (UV) ja sen vaikutus ihmiseen.


SPF Sun Protection Factor

Voiteen SPF-luku kertoo sen, kuinka monta kertaa kauemmin auringossa voi aurinkovoiteen kanssa olla palamatta kuin ilman aurinkosuojaa. Esimerkiksi jos oma iho alkaa punoittaa 10 minuutin auringossa olon jälkeen, antaa SPF 15 -aurinkovoide suojaa auringolta 15 x 10 min ajaksi eli noin kahdeksi ja puoleksi tunniksi. Tämä luku on kuitenkin vain suuntaa antava eikä aurinkovoiteet anna mitään taetta siitä, että auringossa voisi makoilla tuntitolkulla ilman mitään seuraamuksia. Lisäksi on huomioitavaa, että pelkällä SPF-luvun ilmoittavat aurinkovoiteet antavat suojaa vain UVB-säteitä vastaan.

PPD Persisten Pigment Darkening 

Voiteen PPD-luku kertoo puolestaan sen, kuinka monta kertaa kauemmin auringossa voi oleilla ilman ihon ruskettumista. Esimerkiksi PPD-luku 10 antaa iholle 10 kertaa enemmän aikaa olla auringossa ilman pigmentoitumista. PPD viittaakin UVA-säteiltä suojautumiseen, sillä UVA-säteet vaikuttavat eniten ihon pigmentoitumiseen.

PA Protection Grade for UVA

PA on useissa Aasian maissa käytetty järjestelmä, joka yksinkertaistaa PPD-testien tuloksia ja esittää PPD-lukujen sijaan aurinkosuojan tehon UVA-säteitä vastaan plusmerkkeinä.

PA+ = PPD 2–4
PA++ = PPD 4–8
PA+++ = PPD 8–16
PA++++ = PPD yli 16

Ongelmana tässä on, että et oikeastaan voi tietää ostaessasi PA++++ -merkillä varustetun aurinkovoiteen, että suojaako voide UVA-säteiltä PPD20-teholla vaiko PPD50-teholla. Suosittelisin kyllä kuitenkin kallistumaan sekä SPF:n että PPD/PA:n kohdalla mahdollisimman korkeisiin lukuihin. Vaikka jokin SPF 50 saattaakin pelästyttää etenkin auringonpalvojia ja rusketuksen tavoittelijoita (mikä ei todellakaan ole ihonhoidon kannalta se paras ratkaisu), on aurinkovoiteen todellinen suojakerroin yleensä paljon pienempi, sillä harva levittää kasvoilleen sitä määrää voidetta, mikä oikeasti pitäisi levittää pakkauksessa mainitun suojakertoimen saavuttamiseen

Olisi ehdottomasti erittäin suositeltavaa käyttää aurinkosuojavoidetta, jossa on sekä UVB- että UVA-suoja, sillä molemmat ultraviolettisäteilyn tyypit ovat haitallisia iholle. Aurinkovoideostoksilla suosittelenkin ehdottomasti hankkimaan lisätietoa kiinnostavista tuotteista, eikä tehdä ostopäätöstä pelkästään nätin purkin tai kevyeksi kehutun koostumuksen perusteella. Suosittelen myös korkeita suojakertoimia, sillä korealaiseen ihonhoitofilosofiaan (tai muutenkaan turvalliseen auringosta nauttimiseen!) ei kuulu auringonpalvonta tai mitkään rusketusöljyt, vaan tavoitteena on suojautua mahdollisimman hyvin ultraviolettisäteilyn aiheuttamilta tuhoilta ja ihon vanhenemiselta, sekä tietenkin tärkeimpänä ihosyövältä. Kesän tullessa on tärkeää muistaa ihon suojaaminen ympäri kehon, mutta näin muina vuodenaikoina vaatetus antaa usein sen verran kattavan suojan, että kasvojen alueen suojaaminen riittää.

Nyt olisi sana vapaa ja kokeneemmat aurinkosuojakonkarit saavat myös mielellään esittää näkemyksiään asiasta :) Hyväksi havaittujen aurinkovoiteiden esille tuominen olisi myös todella kiva juttu, sillä jokainen meistä on varmasti joskus tuskastellut niiden loputtoman paksujen ja tahmeiden aurinkorasvojen kanssa. Ei muuta kuin aurinkosuojaostoksille ja seuraavassa ABC-postauksessa happojen kimppuun!

SHARE:

1 kommentti

  1. I've heard a lot of good things about misshas sunscreens, the packaging is cool but it's sad that blue version for acne-prone skin (if I remember well) is sold out everywhere.

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!

Blogger Template Created by pipdig